Apple iPhone XR - sikertelefon?

A megjelenése pillanatában legolcsóbb iPhone-nak mondható Apple iPhone XR számos elődjétől örökölt valamit, így külsejét illetően nem sok újdonsággal fog kecsegtetni. Ha forradalmian új megjelenést nem is kapott, a bajusz alakú notch, a minőségi anyagfelhasználás, a kijelzőbe integrált ujjlenyomat érzékelő és a legömbölyített kijelző kávák azért mindenképpen kellemes összhatást alkotnak. Az Apple iPhone XR csinos kis telefon lett. Ami a külsejét illeti, eladja magát.

Az Apple iPhone XR nem kevés kritikát kapott 6.1 hüvelykes, 1792*828 pixelfelbontású „Liquid Retina” IPS LCD kijelzője miatt, aminek kétség kívül van némi alapja. Ez a felbontás ugyanis napjainkban annyira alacsonynak mondható, hogy már-már fapadosnak tekinthető, és ezen pedig nincs mit szépíteni. Öröm az ürömben, hogy kontraszt arányban, fényerőben, színtartományban vagy a betekintési szögek tekintetében azért továbbra sem lehet minőségromlásról beszélni.

Az Apple iPhone XR funkcionalitásban sem hozott korszakalkotó változásokat. Természetesen minden, már megszokott appot és szolgáltatást megtalálsz benne, de nagyjából ennyi is.

Ezzel ellentétben viszont, hardverfronton például az Apple iPhone XR-nak a legkevésbé sem kell szégyenkeznie. Kicsit sem. A 7 nanométeres gyártási technológiával készült Apple A12 Bionic chip-szett ugyanis elég penge. Az Apple iPhone XR természetesen megvásárolható 128 és 256 GB tárhelyes változatban is, ám az alap készülék 3 GB RAM-al, mellé pedig 64 GB beépített tárhellyel érkezett a boltokba. Ez a konstrukció egyébként tökéletesen elegendő ahhoz, hogy az alap alkalmazások, illetve a játékok probléma nélkül fussanak rajta. Bár a felbontásbeli hiányosságok azért észrevehetőek voltak, de például az Asphalt 9 kifejezetten hosszú játékidőnél sem produkált egy centi akadást se, és melegedésnek sem volt semmi, de semmi jele.

Az Apple iPhone XR egy 7 megapixeles f /2.2 rekeszértékű előlapi kamerát, illetve egy optikai zoomra nem képes 12 megapixeles f/1.8 rekeszértékű kamerát kapott. A Smart HDR jóvoltából a képek gyönyörűek, színkiégésnek nyoma sincs, a telítettség és a kontrasztok megfelelőek.

Üzemidő tekintetében az Apple iPhone XR 2942 mAh kapacitású akkumulátorához szerencsés párosításnak tűnik az alacsonyabb képernyőfelbontás. A kijelző üzemideje 4,5 óra környékén áll meg. Ez annyit jelent, hogy átlagos felhasználásnál egy napot azért simán, gond nélkül bír a telefon. Természetesen a 7.5 wattos vezeték nélküli töltés itt is támogatott, egy további gyorstöltő megvásárlásával pedig fél óra alatt, nagyjából 50 %-ra tudod tölteni a mobilt.

Na, de azért gyűltünk itt össze, ugyebár, hogy lássunk egy jó kis összegzést. Milyen ár-érték arányt képvisel az Apple iPhone XR?

Összességében megállapíthatjuk, hogy bár a kijelző felbontása enyhén szólva is hagy némi űrt maga mögött, a vastagabb kávákról nem is beszélve, nincs optikai zoom lehetőség a főkameránál, a fémkeret nem acél, hanem alumínium, cserébe viszont több színben kapható, és ami nem utolsó szempont, lényegesen - nagyjából 100,000 forinttal – olcsóbban kapod meg, mint mondjuk az Apple iPhone XS-t. Nagyon valószínű, hogy ez a tény lesz az Apple iPhone XR sikerének titka.

Legutóbbi blogbejegyzések

Irány a blog!